Astazi aflam despre beneficiile produselor apicole. Totul de la compozitie, consum si produse! Pregatiti?
Este uimitor cum o vietate atat de mica precum albina poate juca un rol atat de vital in echilibrul intregii planete! Multe dintre lucrurile pe care le consideram ca ni se cuvin in fiecare zi nu ar fi posibile fara efortul neincetat al harnicelor albine.
Pe langa roul crucial pe care il au in sustinerea vietii pe planeta, abinele furnizeaza surse incredibile de nutritie si energie, pe care oamenii le folosesc de mii de ani. In Forever, dispunem de o gama bogata de produse apicole, fiecare dintre ele avand o valoare deosebita in mentinerea echilibrului si starii de sanatate de zi cu zi.
Mierea, mai mult decat un indulcitor natural delicios
Albinele culeg nectarul din flori si il duc in stup, unde este consumat, digerat si regurgitat sub forma de miere. Culoarea si aroma variaza mult in functie de zonele de unde nectarul este colectat si de tipul de flori de pe care este preluat.
Mierea contine doar urme de vitamine si minerale, dar este bogata in compusi botanici bioactivi. Cu cat culoarea mierii este mai inchisa, cu atat contine mai multi agenti pentru mentinerea sanatatii. Bineinteles depinde foarte mult si de punde albinele colecteaza nectarul.
Mierea de calitate contine cantitatii mai mari de compusi botanici si antioxidanti importanti, precum compusi fenolici si flavonoizi, esentiali pentru sanatate. Multe companii prefera sa combine mierea pura cu diverse tipuri de siropuri, pentru a oferi un pret mai bun pe piata. Un sfat: alege mierea ca alternativa pentru zahar ori de cate ori ai ocazia.
Propolisul protejeaza si intareste organismul
Propolisul este un material rasinos pe care albinele il folosesc sa isi construiasca stupul. Este facut din mugurii conurilor de brad si ai altor copaci coniferi si are proprietati protectoare naturale pentru organsim
Propolisul este, de altfel cel care protejeaza mierea impiedicand patrunderea bacterilor si microbilor in stup.
Specialistii au demonstrat ca propolisul contine peste 300 de compusi esentiali pentru buna functionare a organismului. Este bogat in flavonoizi, acelasi tip de nutrienti care se regasesc si in fructe si legume. Este consumat de oameni de mii de ani si continua sa fie un aliment extrem de valoros pentru sanatate.
Laptisorul de matca sprijina sanatatea si longevitatea
Este o substanta gelatinoasa pe care albinele o produc pentru a hrani larvele in primele zile dupa eclozare. Asa cum arata si numele, laptisorul de matca, acesta este singurul tip de hrana al albinei (regina). Matca are o durata de viata intre 2 si 3 an, in timp ce albinele muncitoare traiesc aproximativ 6 saptamani. Secretul longevitatii reginei consta in laptisorul de matca.
De asemenea ete folosit intens atat in industria frumusetii, cat si ca aliment si supliment, datorita proprietatilor hranitoare extrem de valoroase.
Polenul, un superaliment natural
Polenul a intrat din ce in ce mai mult in atentia cercetatorilor, care au descoperit numeroase proprietati benefice pentru organism datorita continutului bogat de compusi activi, prince care si aminoacizi, proteine, antioxidanti si lipide. Nivelurile acestora variaza atat in functie de tipul de planta de unde a fost colectat cat si de sezonul in care a a avut loc polenizarea.
Cum să alegi corect produsele apicole
Cu numeroasele oferte de pe piata, a devenit din ce in ce mai dificil sa iti dai seama care este cel mai bun produs apicol pentru tine si familia ta. De asemenea ce e 100% natural si pur si ce nu.
Chiar si cele mai mici detalii, precum regiunea in care traiesc albinele, tipurile de flori pe care le polenizeaza si ingredientele folosite in produsul finit au impact asupra calitatii nutritionale a produselor apicole. Iata cateva lucruri esentiale la care trebuie sa te uiti atunci cand cumperi produse apicole, pentru a te asigura ca beneficiezi de tot ce este mai bun de la albine.
Mierea – pentru a cumpara o miere de calitate, secretul consta in a urmari sa fie atat naturala cat si pura. Asigura-te ca mierea pe care o cumperi nu este diluata cu alte siropuri – este un truc la care apeleaza multe companii pentru a-si mari profiturile. Mierea se comercializeaza intr-o multime de culori. Acestea nu sunt indicatori ai calitatii sau ai puritatii mierii, ci mai degraba reflecta zoneel si tipurile de plante folosite in producerea ei.
Suplimente alimentare – ingredientele naturale, de caltate sunt baza oricarui supliment bun. Citeste cu atentie eticheta produselor pe care le cumperi si asigura-te ca ingredientul principal se regaseste in cea mai mare proportie.
Nu lasa sa treaza nicio zi fara sa-ti bucuri organismul cu nutrienti valorosi extrasi direct din stup – poti opta pentru intreaga gama apicola – polen, propolis, laptisor de matca si miere – in rutina ta zilnica, deoarece actioneaza sinergic pentru bunastare.
Vrei sa inveti mai multe despre miere? Atunci iti recomand cartea Tudor Ganea – Mierea! Click aici!