Skip to content
cover suplimente alimentare

De ce trebuie să consum suplimente alimentare?

Acest blog analizeaza cateva vitamine si minerale care sunt necesare pentru buna functionare a organismului nostru dar si de ce este atat de important sa avem in vedere aceste suplimente alimentare in primul rand.

Selectia de ma jos poate fi extinsa in functie de nevoile fiecaruia.

Aspecte generale

Începem cu ceva simplu. Dicționarul explicativ al limbii romanane spune următorul lucru:

Vitamine: Nume dat unor compusi organici indispensabili vietii, care se gasesc in alimente sau se prepare sintetic, cu rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale. – Din fr. vitamine, ger. vitamin

Au fost făcute foarte multe cercetări pe vitamine și s-au ajuns la câteva cloncluzii:

  • Peste 20 de ani de cercetare au arătat și demonstrat efectele pozitive ale vitaminelor și ale suplimentelor naturale/ alimentare. Cercetări ce au distrus afirmația cum că vitaminele îți dau un “pipi scum”.
  • O dietă variată stă la baza unei sănătăți de fier însă de multe ori nu este 100% suficient.
  • Simtomele deficienței de nutrienți sunt prezente cu efecte adverse notabile la peste 2 miliarde de locuitori.
  • Nevoile noastre nutriționale sunt individuale, și țin cont de persoană, stil de viață și diferența de vârstă.

Cumpără vitamine și suplimente naturale de calitate superioară! Click aici!

Lecția de istorie

În 1992, nutriționistul Victor Herbert a fost citat în “Time Magazine” spunând faptul că vitaminele conduc la “urină scumpă”.

Din păcate mulți sceptici au folosit această informație incorectă de când a fost publicată pentru a pune o eticheta negativă suplimentelor alimentare cum că ar fi inutile deși acest aspect a fost demonstrat în nenumărate studii și cercetări științifice.

Bineînțeles, este fundamental să avem asigurată o dietă echilibrată. Dar cum știință ne arată acest lucru în fiecare zi și cum de altfel îmi dau seama că și tu știi, cititorule, mâncarea de azi, nu mai este mâncare de acum 20 de ani.

Dietă echilibrată un mit?

Să avem simplu o dietă echilibrată pare și se îndreaptă către un mit. Am trăit în România 25 ani, am vizitat foarte multe țări din Europa și într-o vara chiar chiar și faimsul Los Angeles.

Crede-mă pe cuvand că îți spun că roșia din Los Angeles avea același gust că și roșia din Lidl Amsterdam, același gust de cauciuc, de gumă.

Știi că e roșie, dar nu îți dai seama. Tare îmi este dor de roșie de acasă, parfumată și cu gust, care arată mai mult cu un cartof decât o minge de golf perfectă.

O dietă variată cu fructe și legume recomandate ar putea fi totuși prea puțin câteodată, iar o dietă tipic occidentală este cu siguranță mult prea puțin și oferă foarte puțini nutrienți.

Putem observă în acest raport că nivelul de nutrienți din macare din toată Europa este în scădere. Această scădere vine cu foarte mulți factori care țin de modul de cultivare si de preparare a hranei dar și de timp – (cât face din plantă în farfurie).

În plus, unele persoane, din punct de vedere genetic sau din cauza anumitor boli, nu absoarb și nu digeră în mod optim nutrienții din alimentele pe care le mănâncă. Este foarte bine cunoscut că efectele sunt nedorite și legate cu tot felul de afecțiuni de la cele de inima până la cele incurabile.

Avem nevoie de macro și micronutrienți, cum ar fi fierul (Fe), astfel incat corpul uman și întregul metabolism să funcționeze corect. Acest studiu arată că cel puțin două miliarde de oameni din întreaga lume sunt deficienți de micronutrienți.

Femeile însărcinate și adolescenți sunt categoriile cele mai afectate de riscurile aduse de deficiențe. În această faza a vieții organismul nu doar că trebuie să satisfacă nevoia de baza dar și să o depasesca în mai multe cazuri cu alte cuvinte este normal când vorbim de creștere și dezvoltare a organismului.

Stimulează fertilitatea cu ALOE VERA GEL! Click aici!

VITAMIN A

Când ne gândim la vitamina A ne referim la un grup de compuși numiți retinoide. Fără a intră în foarte multe detalii – spicuim despre:

  • Retinol – alcoolul vitaminei A – forma in care aceasta vitamina este depozitata in organismul nostru.
  • Retinal – o alta forma a vitaminei A cu un rol esential in procesul vederii.
  • Acidul Retinoic – forma acida a vitaminei A cu un rol extraordinar in dezvoltarea embrionara.

În natură această vitamina este intanlita sub două forme:

A – Provitamina (carotenoide) – sunt oxidanți cu proprietatea de a neutraliza radicalii liberi. De aici și numeroase studii care duc spre micșorarea riscului de apariție a bolilor de inima sau cancer.

B – De origina animală.

Vitamina A de origine animală poate fi obținută din alimente precum peste, ficat, unt, brânză sau ou, iar cea din origine vegetală de la morcov, spanac, varză roșie, caise, piersici.

Ai nevoie de cantități mari de carotenoizi pentru a obține suficient retinol. De exemplu, 2 kg the morcovi conțin aceiași cantitate găsită in 85 de grame de ficat de văcuță.

Grupul de vitamine B

Organismul are nevoie de vitamine B pentru a transformă alimentele în energie, pentru a regla hormonii să îndeplineasca funcții cognitive, în detoxifierea ficatului s.a.m.d. Recomandările tipice pentru consumul de vitamine B sunt următoarele:

Vitamin B1 – 1.1 mg
Vitamin B2 – 1.4 mg
Vitamin B3 – 16 mg
Vitamin B5 – 6 mg
Vitamin B6 – 1.4 mg
Vitamin B7 (Biotin) – 50 mcg

Bine de știut

  • Vitamina B1 contribuie și la funcționarea normală a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum și a celui muscular.
  • B2 este de asemenea necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a țesuturilor, în special pentru piele și par.
  • Vitamina B3, sau niacina, este implicată în minimum 50 de procese metabolice extrem de importante pentru transformarea carbohidraților în energie.
  • Vitamina B5, sau acidul pantotenic, lucrează alături de celelalte vitamine din complexul B pentru metabolizarea grăsimilor și pentru producerea de energie.
  •  Vitamina B6 este de asemenea necesară pentru producerea de insulină, precum și de celule sangvine roșii și albe. Piridoxina este vitală pentru menținerea sănătății celulelor nervoase și musculare. 
  • Vitamina B7, sau biotina, are că principala funcție să ajute la metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.
  • Vitamina B9, sau acidul folic, are un rol extrem de important în procesele care controlează creșterea și dezvoltarea organismului, în special în ceea ce privește diviziunea celulelor și producerea de ADN.
  • Vitamina B12, sau cobalamina, contribuie în principal la producerea celulelor roșii sangvine și la menținerea sănătății sistemului nervos central. Asemeni vitaminei B9, această este o componentă importantă în formarea ADN-ului și ARN-ului.
  • Carenţa de vitamină B9 se poate instala din cauza unui aport alimentar scăzut, stresului (instalat în perioadele de sarcină), tulburărilor de absorbţie, deficitului de enzime implicate în sistemul de transport sau terapiei cu unele medicamente (aspirina, medicamentele anticanceroase sau contraceptivele orale).
  • Alcoolul distruge din organism vitamina B6.
  • Lipsa vitaminei B12 din organism produce anemie pernicioasă (cauzată de distrugerea celulelor stomacului), o maladie a sângelui însoţită de tulburări nervoase.
  • Vitamina B12 se găseşte în alimentele de origine animală (carne, lapte sau ouă).

Vitamina C are un blog special! Îl puteți găsi aici!

Vitamina D

Vitamina D aparține familiei de vitamine solubile în grăsimi, care includ vitaminele A, D, E și K. Aceste vitamine sunt absorbite bine cu grăsimi și sunt depozitate în ficat și în țesuturile grase.

Există două forme principale de vitamina D în dietă:

Vitamina D2 (ergocalciferol): se găsește în alimentele vegetale precum ciupercile.
Vitamina D3 (colecalciferol): se găsește în alimente animale, cum ar fi somonul, codul și gălbenușurile de ou.

Există dovezi că aportul scăzut de vitamina D la adulți, atât bărbați cât și femei, precum și copii, are un impact negativ asupra sănătății oaselor. În special un risc crescut de rahitism și osteomalacie.”(Nutrition Survey 2010-2015).

Vitamina D3 este sintetizată cu ajutorul luminii solare în stratul superior al pielii, unde o formă de colesterol este transformată în vitamina D3 cu ajutorul radiațiilor UV-B.

Capacitatea de a sintetiza vitamina D prin piele scade dramatic odată cu vârsta.

Cumpără vitamine și suplimente naturale de calitate superioară! Click aici!

Am tot auzit de minerale…

Aurul, argintul și platina capătă toată atenția ca fiind cele mai prețioase metale din lume. Dar sunt mai prețioase pentru economia globală decât pentru sănătatea umană. În schimb, alte metale și minerale (metalele sunt un tip de mineral) sunt mai importante pentru sănătatea noastră.

Multe minerale esențiale sunt necesare pentru activarea enzimelor – molecule cu locuri importante de facut în organism. Acestea au cateva roluri esentiale:

Calciul construiește oase și dinți; activează enzimele din tot corpul; ajută la reglarea tensiunii arteriale; și ajută mușchii să se contracte, nervii să trimită mesaje iar sângele să se coaguleze.

Cromul ajută la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge.

Fierul ajută la formarea hemoglobinei (substanța chimică purtătoare de oxigen în globulele roșii ale sângelui) și a mioglobinei (o proteină din celulele musculare). Fierul este esențial pentru activarea anumitor enzime și pentru producerea de aminoacizi, colagen, neurotransmițători și hormoni.

Manganul ajută la formarea oaselor și ajută la metabolizarea aminoacizilor, a colesterolului și a carbohidraților.

Magneziul, ca și calciul, construiește oase și dinți. De asemenea, ajută la reglarea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge și permite mușchilor să se contracte.

Potasiul echilibrează lichidele din organism ajută la menținerea bătăilor inimii constante.

Sodiul echilibrează fluidele din organism ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și ajută la formarea mușchilor.

Zincul se gaseste in cantitati mici in toate fluidele si tesuturile organismului uman. Acest nutrient contribuie la buna functionare a tiroidei, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator si a circulatiei sangvine. Totodata, zincul ajuta in procesele de divizare si dezvoltare a celulelor, grabeste vindecarea ranilor si favorizeaza descompunerea carbohidratilor.

Foloseste Nature Min este o formula avansata, ce reuneste forme biodisponibile ale mineralelor, pentru absorbtie maxima. Produsul ofera minerale si microelemente in proportii perfect echilibrate, pentru eficienta maxima. Utilizand forme minerale chelatate, obtinute in urma sedimentarii plantelor si animalelor marine pe fundul marilor, produsul Nature-Min furnizeaza majoritatea mineralelor existente in corpul uman. Cumpara acum! Click aici!

Concluzii:

Ne bazam pe studii extensive cand spunem ca administrarea de suplimente naturale, de macro si micronutrienti cum ar fi vitaminele, minerale, aminoacizi si acizi grasi (omega); toti acesti compusi au un rol esential in multe reactii din organismul uman si reduc riscul crearii unei deficiente. Bineinteles aceste deficiente conduc catre un anumit tip de afectiune care poate schimba viata dramatic.

Cunoștințele științifice despre interacțiunile acestor nutrienți și organism sunt în creștere. Prin urmare, trebuie să continuăm să ne educăm, să ne actualizăm cunoștințele și să recunoaștem cu o anumită modestie că încă putem învăța multe din natură; de obicei ne oferă cele mai bune răspunsuri.

Notă personală: Am folosit, și folosesc în continuare suplimente alimentare și am învăț din propria experiență și din experiență colegilor și a partenerilor mei următorul fapt: Este mult mai ușor să previi, decât să combați iar din punct de vedere financiar poți salva o mică avere.

Testeaza produsele FOREVER LIVING ROMÂNIA! Cu acest link, obții o reducere instant de 15% la orice produs. Click aici!

sursa: Danut Bontas Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *