Cand va stabiliti intr-un mediu nou, poate chiar strain poate fi frustrant sa nu stiti unde sa mergeti, ce sa faceti sau cum functioneaza lucrurile. De mai bine de 2 ani de zile sunt in Amsterdam si vreau sa va prezint o parte din aplicatiile pe care le folosesc sau care m-au ajutat enorm!
Din pacate singurul minus al multora dintre aceste aplicatii este ca au o interfata in limba olandeza! Nu te speria, stiu, e greu insa – ce nu te omora te face mai puternic, parca asa era?
Hai sa vedem cele mai folositoare aplicatii pe care le poti folosi in Amsterdam si Olanda 🙂
Booking.com
Pentru hoteluri, folosesc de obicei aplicatia booking.com pentru a tine evidenta rezervarilor mele. Nu folosesc foarte des aceasta aplicatie insa la inceput poate fi de mare ajutor sau daca vrei sa faci o mica escapada printre orasele si oraselele olandeze, cu siguranta iti va fi de folos! 🙂
Bol.com
Pana cand Amazon va incepe si preluarea Olandei, Bol.com este inca un campion atat pentru Olanda cat si pentru Belgia atunci cand vorbim de retailul online. Imi place ca poti comanda produse seara, (e bine sa o faci pana in 11 pm) si ai sanse foarte mari sa ajunga a doua zi seara. Acum depinde de cativa factori insa daca esti in Amsterdam cu siguranta sansele sunt foarte mari sa ajung pachetul foarte repede!
Marktplaats
Marktplaats este echivalalentul OLX pentru Romania. Daca te gandesti sa vinzi sau sa cumperi ceva, te gandesti imediat la OLX! Ca sa intelegi ce vreau sa iti spun este ca si Craiglist in SUA sau Gumtree pentru UK.
De aici am cumparat destul de multe chestii, orice iti trece prin cap, te asigur ca le vei gasi la un olandez, surinamez, sau marocan. Cum te-am avertizat si mai sus aplicatia e in olandeza si navigarea e…un pic mai dificila dar sunt sigur ca te vei descurca!
Meetup
Meetup este o platforma pentru gasirea si contruirea comunitatilor locale. Oameni folosesc Meetup pentru a intanli oameni noi, pentu a invata lucruri noi, pentru a gasi sprijin sau pentru a iesi din zonele lor de comfort dar si pentru a urmari pasiuni comune.
Am folosit de multe ori platforma si am cunoscut oameni minunati in Amsterdam dar si din lumea intreaga. Amsterdamul fiind recunoscut pentru numarul cel mai mare de comunitati intr-un singur oras!
TooGoodToGo
Aceasta aplicatie am instalat-o recent la recomandarea unei prietene si pot spune ca sunt indragostit de ea. Ideea din spatele acesti aplicatii este ca puteti ridica “resturi” de la diferite restaurante, cafenele si supermarketuri din intreaga Olanda, la un pret rezonail. Puteti obtine mancare uimitoare si multa pentru 2 si 10 euro de la restaurante si cafenele.
Treaba sta in felul urmator, aceste magazine si restaurante au la sfarsitul zilei un stoc pe care nu l-au vandut in ziua respectiva si atunci voi puteti sa mergeti si sa colectati o parte din acel stoc.
Folosesc aplicatia pentru legume si fructe in general. Eu roman ce sunt, imi place sa gasesc lucuri cat mai ieftine iar mie personal imi pare destul de scumpa piata de legume de aici.
Aceasta varianta de a folosi aplicatia pentru fructe si legume mi se pare cea mai avantajoasa. Cautati supermarketuri si piete si cumparati un “Magic Box”. Nu stii niciodata ceea ce primesti in “Magic Box” – insa te asigur ca primesti destul pentru banuti dati.
UNTAPPD
Daca iubesti berea, atunci Untappd este una dintre cela mai bune aplicatii pentru downaload. Nu sunt cel mai mare bautor de bere, ma rog… am avut cateva momente interesante in facultate acum multi, multi ani insa acum sunt fan vitamine lucru pe care puteti sa-l vedeti pe pagina de facebook Danut Bontas Health Factory
THUISBEZORGD
Thuisbezorgd este mai populara aplicatie pentru livrarea fast food in orice zona a Olandei. Puteti plati cu carduri non-Maestro, insa aplicatie este in olandeza. Personal am descoperit ca are cele mai bune optiuni cand vorbim de lasatul serii si nu mai ai nimic in frigider.
Deliveroo
Deliveroo este cealalta aplicatie de livrare a produselor fast-food in toata Olanda. Persoanal consider faptul ca alegerile pe de Deliveroo ar fi un pic mai sanatoase si cu o diversitate mai mare. In ceea ce priveste alegerile pe timp de noapte sunt putine si nu sunt disponibile in toata Olanda.
Airbnb
Daca abia ai ajuns in Olanda sau te gandesti sa ajungi in Olanda, atunci e bine sa consideri aceasta aplicatie Airbnb. In general recomand tuturor celor care se deplaseaza in Olanda si vor sa gaseasca locuinte temporare pentru primele 1-2 luni la un pret cat de cat corect.
KAMERNET
Esti in cautarea unei camere de locuit? Cauti un coleg de camera? Atunci Kamernet ar putea fi aplicatia potrivita pentru tine. Este una foarte populara in Olanda pentru gasirea unui coleg de camera.
BUIENALARM
Poate stii, poate nu stii dar vremea olandeza e suprinzatoare asa ca iti recomand Buienalarm. Ideea din spatele Buienalarm este de a verifica imediat cat de curand va ploua in urmatoarele 2 ore. Daca faci naveta cu bicicleta it’s a must :).
Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa zic, facusem gratar zilele trecute cu cativa prieteni si bineinteles vremea era imprevizibila dar era soare. Cateva minute mai tarziu a inceput sa picure. Dupa iar soare. Asa ca am facut un compromis, am pus gratarul in casa 🙂 imediar ce a venit din noua ploaia. Va las o poza sa va delectati.
TIKKIE
Pur si simplu iubesc aplicatia asta! Multe restaurante si baruri nu le place sa imparta nota de plata. Aceasta aplicatie gratuita este folosita intre prieteni sa poti imparti nota. Poti trimite un “tikkie” unui prieten cu suma respectiva pe WhatsApp iar acesta iti poate plati imediat aceea suma de bani.
Eu am folosit 95% din timp aplicatia cand trebuia sa impart o nota de plata iar cred ca un 5% cu colegi si prieteni atunci cand nu puteam plati ceva.
O situatie si mai fantastica e cand am fost cu o prietena sa cumparam un aparat de bucatarie la mana a doua de pe facebook (marketplace). Bineinteles bani nu erau de ajuns, restul nu era nici el, dar la un momendat intrebam: “Aveti Tikkie?” Si raspunsul dnei de peste 50 de ani era “Da!” Problem solved 😀
Sunt sigur ca ai auzit de aplicatie si ce face, dar daca nu – imediat trebuie sa te familiarizezi cu ea fiindca olandezi o iubesc. Am avut interviuri prin WhatsApp, promotii, tot felul de informatii. La toate acestea se adauga grupurile. Sunt sigur ca imediat dupa ce te familiarizezi cu locul, sau cu noul tau job, vei fi in cel putin 2-3 grupuri de WhatsApp.
DIGID
Acesta aplicatie este data de catre guvernul olandez. Va permite sa va conectati la contul dvs. DigiD este utilizat pentru comunicarea oficiala, cum ar fi impozite si taxe, inregistrarea in Olanda cum a fost in perioada asta cu Corona Virus.
Vei putea aplica si pentru beneficii de la stat, in functie de salariu tau si-ti va trebui DigiD. Simplu spus, dupa inregistrarea in Olanda, trebuie sa ai aceasta aplicatie.
Duolingo
Duolingo este una din aplicatiile mele favorite cand vine vorba de o limba straina. Este o aplicatie gratuita si poti incepe usor usor sa te familiarizezi cu limba olandeza.
AMSTERDAM: FLATTIRE
Pentru cine locuieste in Amsterdam si circula cu bicicleta si sunt sanse foarte mari sa o faci, Flattire este super la indemana. Aceasta aplicatie iti permite sa platesti un mecanic de biciclete sa vina la tine si sa te ajute. Intr-adevar este foarte usor sa ajungi la un magazin de biciclete si sa confrunti problema acolo insa se poate intampla ca necazul sa fie intr-o zi de sarbatoare, sau cand magazinul de biciclete este inchis atunci aceasta aplicatie te poate scoate din necaz.
AMSTERDAM: TAXI TCA
Nu sunt foarte multe de spus aici, dar daca ai nevoie de un Taxi e o aplicatie potrivita! TCA – este una dintre cele mai mari firme de taximetrie si calatoresti chiar foarte bine cu ei si cu masini, de multe ori foarte scumpe :).
UBER
Sunt sigur ca ai auzit de UBER, nu ai cum sa nu fi auzit. Descarci aplicatie, iti pui adresa sau ai locatia deschisa si imediat iti gaseste un Uber.
Am folosit foarte des aplicatie seara sau chiar noaptea cand nu gaseam nici un taxi sau timpul de asteptare era destul de mare. Din experienta mea, cursele cu UBER-ul cel putin aici in Olanda sunt cot la cot din punct de vedere al calitatii cu ale unei firme de taxi.
Un alt avantaj e ca pretul este mult mai mic decat la firmele de Taxi, probabil singura exceptie este la orele de varf. La anumite ore poti fi taxat de catre UBer cu un tarif aprope dublu.
NS
Daca iti plac trenurile si doresti sa folosesti reteua NS, aceasta aplicatie este excelenta pentru a vedea statusul unui tren dar si pentru a planifica un traseu pe care il ai de facut.
9292
Cred ca atunci cand am venit in Amsterdam, asta a fost prima aplicatie care mi-a fost recomandata! 9292 ofera informatii de tranzit in timp real, asa ca e bine sa verificati aplicatia de cateva ori pe zi daca mergeti cu autobuzul, metroul sau tramvaiul.
Flitsmeister
Aceasta aplicatie este excelenta daca ai o masina. Pe mine personal m-a salvat din a obtine cateva amenzi de viteza. Cu Flitsmeister aveti informatii legate de viteza bineinteles, de asemenea va spune si unde sunt amplasate radarele dar si acele potentiale zone de risc.
Aplicatia este super utilizata pe aceste autostrazi si… e legala!
Cu Flitsmeister aveti informatii legate de viteza cu care ar trebui sa circulati, de asemenea va spune unde sunt amplasate camerele de viteaza dar si potentiale zone de risc ( camere mobile).
Sper ca va placut acest blog! 🙂 Numele meu este Danut si ma puteti gasi pe facebook pe pagina Danut Bontas Health Factory! sau pe instagramul de mai jos:
De asemenea imi poti scrie un e-mail aici: danut.bontas@yahoo.ro
Pingback: Plimbare de seară prin Amsterdam - Un blog cu și despre motivație - Danut's Blogs