Skip to content
cuburi de zahar

Zahar: Un drog sub acoperire

Adaugam zahar in cafeaua noastra, il coacem in dulciurile noastre favorite, il avem la micul dejun, iubim dulciurile, poftim la ele, poftim la zahar, ne rasplatim copii pentru o fapta buna sau pentru o nota foarte buna la scoala, dar suntem cumva dependenti de el?

Bineinteles, si noi, adultii ne rasplatim dupa o zi stresanta cu o ciocolata sau cu ceva simplu, dar sa abia zahar! In articolul de azi imi propun sa-ti explic de ce zaharul este un drog!

Ce este o dependență?

“Dependenta este un cuvant puternic”, spune Dr Alan Greene, expert in sanatatea copiilor.

In medicina folosim “dependenta” pentru a descrie o situatie tragica in care chimia creierului a fost modificata pentru al constrange sa repete o substanta sau activitate, in ciuda consecintelor daunatoare.(1)

Bineinteles acest lucru este complet diferit de folosirea complet accidentala a “dependentei” (Sunt dependent de “La casa de Papel” – sau in engleza “Money Heist”).

Mâncarea zahărului eliberează opioide și dopamină în corpul nostru. Aceasta este legătura dintre adăugarea zahărului și comportamentul dependenței.

Dopamina este un neurotransmitator ce îndeplinește mai multe funcții in creier si corp: este implicat in acțiunea de recompensa, motivație, memorie, atenție, reglarea digestiei, si nu in ultimul rand, cea mai populara funcție a acestui hormon: plăcerea.

Dopamina este responsabila si cu funcția creierului de a controla mișcările, un nivel scăzut al acesteia, declanșând boala Parkinson.(2)

Pe masura ce repetati comportamentul din ce in ce mai mult, creierul se adapteaza pentru a elibera mai putina dopamina. Singura modalitate de a simiti aceiasi senzatie “high” este de a repeta comportamentul in cantitati si frecvente din ce in ce mai inalte. Iar de aici si denumirea de abuz de substanta.

Cassie Bjork, RD, LD, fondator al Healthy Simple Life, afirmă că zahărul poate fi chiar mai dependent decat cocaină.

Zaharul activeaza receptorii de opioide din creierul nostru si afecteaza centrul de recompensa, prin urmare conduce la comportament compulsiv si vorbim de cresterea in greutate, dureri de cap, dezechilibrul hormonal si mai multe.

Okey, dar date…

Sunt foarte multe date si articole pe internet care furnizeaza informatii corecte privind zaharul. Mai jos prezint si eu cateva dintre ele astfel incat sa aveti o idee de ansamblu.

Cercetarile efectuate pe sobolani de catre Connecticut College au aratat faptul ca biscuitii OREO activeaza mai multi neuroni in centrul placerii creierului sobolanilor decat cocaina ( interesant aspect, la fel ca si la omani, sobolanii au manacat mai intai umplutura).

Cercetatorii francezi sunt de acord cu existenta unei legaturi dintre zahar si drogurile ilicite cand ne referim la depedenta, insa nu face obiectul unui titlu asa dramatic. Dar luand toate informatiile in considerare, acest adevar exista, o legatura exista iar acestia au determinat ca recompensa primita de creier este “mult mai satisfacatoare si atractiva” decat efectele cocainei.

“Povestile din presa despre Oreo fiind mai dependende decat cocaina ar fi supraevaluate”, recunoaste Greene; “dar nu ar trebui sa ne indoim de puterea zaharului, care ne ademeneste mereu si ne fura sanatatea”.

Zaharul este mult mai raspandit, disponibil si acceptat social decat amfetaminele sau alcoolul, deci mult mai greu de evitat.

Daca zaharul este mai dependent decat cocaina sau nu, cercetatorii si nutritionisti sugereaza ca acesta are proprietati care dau dependenta si trebui sa mai taim din el.

Ce este zahărul adăugat?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMA) a avertizat oamenii sa-si reduca aportul de “zaharuri gratuite” la mai putin de 10% din caloriile zilnice incepand cu 1989. Organizatia spune ce acest lucru poate reduce riscul de a deveni obezi sau supraponderali, in acelasi timp scade rata de descompunere a dintilor.

„Zaharuri gratuite” includ atât zaharurile care se găsesc în mod natural în miere și suc de fructe, cât și zahăr adăugat la alimente și băuturi. Pe etichetele alimentare, zaharurile adăugate includ cuvinte precum glucoză, sirop de porumb, zahăr brun, dextroză, maltoză și zaharoză, precum și multe altele.

zahar ascuns si 50 de denumiri diferite
Zahar Ascuns: Denumiri – Sursa Romania Te Iubesc

In 2015, OMS constrange si mai mult la abstinenta astfel incat reduce aportul zilnic de zahar la 5% din calori, practic aproximativ 6 lingurite. In SUA zaharul adaugat reprezinta 14% din media consumului zilnic de calorii.

Recomandare OMS – privitor la consumul de Zaharsursa Romania Te Iubesc

Consumul mediu pe cap de locuitor in Romania este de 82g zahar/zi.

Cea mai mare parte a acestui lucru provine din băuturi, inclusiv băuturi energizante, băuturi alcoolice, suc, băuturi cu fructe și cafea dar si ceaiuri îndulcite.

Alte surse comune sunt micile gustari. Aici putem include, biscuitii, fursecurile, gogosi si inghetata. Putem gasi de asemenea cantitati mari de zahar adaugat in paine, dressing pentru salate si chiar si in iaurt fara grasmi.

Pentru a ajuta consumatorii, FDA (Food and Drug Administration) a dezvoltat o noua eticheta alimentara care listeaza suplimentar zaharurile pe care producatorii trebuie sa le utilizeze.

In mediul Online

Un clip pe care l-am vazut recent de la Romania Te Iubesc numit “DROGUL DIN BUCĂTĂRIE” pe care va invit sa-l vedeti aduce in prin plan multe din intrebarile mele de mai sus dar si explicatiile multor specialisti si nutritionisti.

Mai mult il veti asculta si pe prof. dr. Petru Alexe, de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati cum practic spune “Nu este bun zaharul, fiind considerat o otrava, duce la salturi intre insulina si glicemie, evident obosirea pancreasului si ajungerea la diabet”.

Daca chiar te intereseaza sanatatea ta, merita vazut acest episod:

Romania Te Iubesc – Drogul din bucatarie

Ati auzit probabil de Mihai Alexandru Hash, unul dintr faimosii nostri youtuberi si influenceri romani care a facut un experiment prin care nu a mai mancat zahar timp de 2 saptamani, uite clipul aici.

Nu sunteti convisi ca zaharul va distruge? Uite aici 10 moduri in care ne distruge de la Doza de IQ

https://www.youtube.com/watch?v=DbVY2VNvD_w&feature=youtu.be
sursa: Doza de IQ

Nota persoanala

Nu numai zaharul este de vina pentru o sanatate precara sau una care se degradeaza sunt sigur ca stiti de mediul inconjurator, de calitatea aerului de noxe, de nitriti si nitrati in apa etc. Lista este una foarte lunga.

Insa sunt uimit de acceptabilitatea zaharului, este practic extra mega folosit in practic orice. Cu buna stiinta cineva toarna cantitati imense in alimente iar schimbul se face in bani.

Sper doar sa realizezi si tu aceasta situatie si sa te intrepti usor usor catre un stil de viata mai sanatos.

Mai jos ai cateva recomandari cum sa faci acest lucru!

AutorCarteDe unde pot cumpara? Versiunea in Engleza
ALLEN CARRZahar bun,zahar rau.AiciAici
GARY JOHN BISHOPUnfu*k Yourself.AiciAici
GRANT CARDONERegula 10X: Singura diferenta dintre succes si esecAiciAici

Suplimente Alimentare

Să avem simplu o dietă echilibrată pare și se îndreaptă către un mit. Am trăit în România 25 ani, am vizitat foarte multe țări din Europa și într-o vara chiar chiar și faimsul Los Angeles.

Crede-mă pe cuvant cand îți spun că roșia din Los Angeles avea același gust că și roșia din Lidl Amsterdam, același gust de cauciuc, de gumă.

Recomandarea mea daca vrei sa scapi de zaharul de organism incearca Forever Lean – de la Forever Living Products!

Dacă vrei să afli cum să-ți menții sănătatea la un nivel optim completează formularul de mai jos și ai o consultare telefonică gratuită!

1 thought on “Zahar: Un drog sub acoperire”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *