Skip to content
woman sitting in front of macbook

Recunoașterea la locul de muncă: și tu ai nevoie de ea

Recunoașterea este esențială pentru a obține satisfacție din munca ta. De exemplu, este important ca realizările dumneavoastră să fie văzute. Nu este vorba nici măcar de realizări mărețe, ci de interesul față de pașii mari și mici pe care îi faceți. Mulți oameni care renunță la locul de muncă și își încep propria afacere invocă lipsa de apreciere la locul de muncă drept principalul motiv. De ce este indispensabilă recunoașterea și cum experimentați acest lucru la locul de muncă? Puteți citi în acest articol. Alertă de spoiler: în partea de jos se află un sfat pentru o activitate în care vei primi cel puțin recunoașterea pe care o meriți!

Smartphone pe laptop

Ce efect are recunoașterea asupra ta?

Recunoașterea este importantă pentru că, atunci când o obținem, se eliberează dopamină în creierul nostru. Dopamina este un neurotransmițător (substanță de semnal). Dopamina stimulează partea din creier care te face să simți mulțumire și plăcere. Pentru pasionați: această zonă a creierului se numește nucleus accumbens . Această parte a creierului joacă un rol major în pasiune și motivație. În plus, recunoașterea joacă, de asemenea, un rol pe termen lung. Gândiți-vă doar ce efect are asupra încrederii în sine dacă sunteți văzut și apreciat în mod regulat.

De ce un compliment nu este suficient?

doua persoane care se cearta

Este în natura noastră să avem nevoie de recunoaștere în mod regulat. Așadar, nu putem “trăi” câteva luni cu un compliment frumos. Acest lucru se datorează faptului că dopamina care este eliberată după recunoaștere se epuizează, de asemenea, rapid. Cât de des avem de fapt nevoie de recunoaștere? Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Acesta diferă de la persoană la persoană. În medie, toată lumea are nevoie de recunoaștere cel puțin o dată pe săptămână.

Raportarea la echipa dumneavoastră

o echipa de lucru in alb negru

Pentru a vă asigura că toată lumea se simte recunoscută, ați putea începe prin a semnaliza în mod conștient atunci când colegul dumneavoastră face ceva bun. Felicitați-l sau felicitați-l pentru acest lucru cât mai curând posibil. În echipele în care se întâmplă des acest lucru, există mai multă satisfacție profesională și oamenii au mai multă încredere în sine. Pentru un sentiment suplimentar de recunoaștere, puteți alege să complimentați un coleg într-un grup. Luați în considerare, de exemplu, o ședință.

Diferența dintre recunoaștere și o recompensă financiară

un sac de bani

Bineînțeles, să fii plătit în plus este întotdeauna plăcut. Cu toate acestea, o recompensă financiară nu oferă același sentiment ca atunci când ești văzut cu adevărat de colegii tăi. Deși mai mulți bani sunt plăcuți, nu au același efect ca și recunoașterea sau un compliment.

Așadar, micile încurajări pe care oamenii și le oferă unii altora au un efect surprinzător de puternic! Iată cât de mult impact are o (lipsă de) recunoaștere Cercetările au arătat că recunoașterea are un efect direct asupra motivației noastre. Cele trei motive principale pentru care vă puteți simți nemotivat la locul de muncă sunt:

Te simți neapreciat
Te simți nerecunoscut
Un manager rău

Munca dumneavoastră nu este satisfăcătoare în acest fel. Observați acest lucru nu numai la locul de muncă, ci și în timpul liber. Un loc de muncă lipsit de recunoaștere are mult impact:

Sunteți mai des capricios
Productivitatea ta este în scădere
Sănătatea dumneavoastră mentală se deteriorează
Calitatea muncii dumneavoastră scade
Veți mânca mai puțin sănătos

Nu vă va surprinde faptul că, la un loc de muncă în care oamenii sunt recunoscuți, mai puțini angajați renunță. Știați că recunoașterea din partea colegilor apropiați are o influență chiar mai pozitivă decât recunoașterea de sus? De aceea, este esențial ca toată lumea să îi acorde atenție: creșteți în propria dezvoltare și ca echipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *