Skip to content

An nou, buget nou: 10 sfaturi pentru a începe acest an în forță din punct de vedere financiar

Dacă anul 2022 v-a dat bătăi de cap cu banii, nu sunteți singurul. Potrivit unui studiu, s-a constatat că, în timpul pandemiei, oamenii au fost la fel de anxioși și de stresați în legătură cu finanțele lor ca și cu sănătatea lor fizică. Stabilirea unui buget v-ar putea ajuta să vă creați mai multă liniște și control. Fie că doriți să vă faceți finanțele mai transparente anual sau doriți să puneți mai multă ordine în cheltuielile lunare, iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta în acest sens.

Determinați-vă obiectivele financiare

obiective financiare

Ați hotărât pentru dvs. că vreți să fiți mai conștient cu banii dvs. în acest an. Cum faceți acest lucru? Cu obiective măsurabile și realizabile.

În loc de un obiectiv destul de general, cum ar fi “Vreau să economisesc mai mulți bani în acest an”, ați putea descrie un obiectiv mai specific. De exemplu: “Aș dori să economisesc 10.000 de euro pentru a achita o parte din creditul ipotecar. Pentru a atinge acest obiectiv în 5 ani, trebuie să pun deoparte 166 € în fiecare lună”.

Dar și mai frumos, când vorbim despre aceste targete este să le scrieți la timpul prezent. Poate nu face click acum, dar este ceva care funcționează pentru mine! 

Notează-ți următoarele:

Fă-ți obiectivele Ce vrei să realizezi?
Determinați costurile . Cât mă va costa asta pe săptămână/lună/an?
Determinați cursul temporal . Când doriți să vă fi atins obiectivul?

Odată ce v-ați definit obiectivele financiare, puteți lucra pentru a le atinge și vă puteți stabili bugetul. Un obiectiv va avea o prioritate puțin mai mare decât un alt obiectiv, dar asta nu contează. Primul pas a fost făcut!

Primul dvs. obiectiv de economisire este un fond de urgență. O pușculiță pentru situații de urgență este un lucru bun pentru a te putea baza pe ea. Nu știi niciodată când se va strica o mașină de spălat sau ceva asemănător. “Dacă nu aveți deja un fond de urgență, acum este momentul să începeți să economisiți”, spune Jenny Harp, trainer financiar certificat la The Financial Gym. Ea recomandă să economisiți pentru aproximativ trei până la șase luni pentru început.

Gândește-te la ce înseamnă pentru tine cheltuirea banilor

visa and mastercard

Nu o să vă spun că nu mai puteți cumpăra nimic care să vă facă fericiți. În primul rând, acest lucru nu este fezabil și nici distractiv. În al doilea rând, te-ar putea face să vrei să renunți cu totul la planurile tale financiare dacă trebuie să fii atât de strict. Trebuie să fie distractiv!

În schimb, concentrați-vă asupra cheltuielilor care adaugă valoare vieții dumneavoastră. Cafeaua la pachet de vineri este momentul tău norocos al săptămânii. Dar sunt și acele costuri lunare scumpe pentru mașină? Nu ar fi mai ieftin pentru dumneavoastră să vă deplasați cu transportul public sau să achiziționați o bicicletă electrică? Încercați să găsiți un echilibru pentru dumneavoastră aici!

De asemenea, uitați-vă la costurile fixe! Cei mai mulți oameni încep imediat să își reducă cheltuielile flexibile. Dar aceste costuri fixe lunare pot fi și ele ridicate! Dacă chiria vă ocupă jumătate din salariu, ați putea căuta o casă de închiriat mai ieftină. În acest fel, vă rămân și mai mulți bani în fiecare lună.

Scrieți-vă intrările și cheltuielile pentru un buget realist

Fie că vă țineți evidența veniturilor și cheltuielilor în Excel, într-o aplicație de buget de pe telefon sau scrise de mână într-un caiet: scrierea lor este clară și chiar vă va motiva. Pentru a întocmi un buget realist, va trebui mai întâi să vă clarificați modelul de cheltuieli. O modalitate bună de a începe este să vă clasificați cheltuielile. Ați putea să vă împărțiți cheltuielile în:

Costuri fixe: chirie, gaz, apă, lumină, asigurare, etc.
Cheltuieli flexibile : alimente, îmbrăcăminte, timp liber, etc.

Ar putea fi util să obțineți ultimul extras de cont pentru a vedea ce cheltuiți și pe ce anume. Odată ce știi câți bani intră și câți bani cheltuiești, poți determina de ce vei avea nevoie pe zi/săptămână/lună pentru a-ți atinge obiectivele financiare.

Automatizați-vă plățile

totul pe automat

Bine, deci v-ați elaborat planurile și v-ați stabilit obiectivele. Bună treabă! Acum este momentul să vă asigurați că obiectivele dvs. devin realitate și că banii dvs. ajung în locurile potrivite. Puteți realiza acest lucru foarte ușor prin setarea de debite automate. Dacă situația dvs. financiară se schimbă, puteți oricând să modificați sau să opriți plățile automate.

Păstrați datoriile la un nivel controlabil

datorii

Știu, poate nu e cel funny topic. Și eu am avut o bătălie intensă cu partea această dar, îți spun că merită să te gândești la acest lucru!

A avea datorii nu este un lucru rău în sine. Ar putea fi un instrument pentru a cumpăra sau a realiza anumite lucruri pe care nu le-ai fi putut face fără datorie. Dar a avea datorii vă poate împiedica, de asemenea, să vă atingeți alte obiective financiare.

Vă simțiți copleșit de ceea ce aveți de plătit? Prin intermediul refinanțării și al consolidării ați putea prelua din nou controlul.

Refinanțare : Pe scurt, aceasta înseamnă că vă revizuiți condițiile creditului rămas. De exemplu, ați putea reduce dobânda sau modifica durata împrumutului.
Consolidați : Aceasta înseamnă fuzionarea mai multor împrumuturi într-un singur împrumut. V-ați putea califica pentru o rată a dobânzii mai mică și aveți un singur moment de plată.

Dacă locuiești și trăiești în Olanda și vrei câteva indicii cum să faci acest lucru, îmi poți trimite un mesaj! 🙂 

Abătut? Nu ești singurul. Studiile au arătat că datoriile mari pot provoca mult stres, tensiune arterială ridicată, afecțiuni fizice și chiar depresie. Înțelegerea modului în care datoriile vă pot afecta sănătatea financiară și mentală este importantă atunci când vă stabiliți obiectivele financiare.

Nu vă fie teamă să vă ajustați obiectivele

target

Dacă vă petreceți trei luni lucrând la bugetul dumneavoastră, s-ar putea să descoperiți brusc că trei momente de cafea la pachet pe săptămână vă fac mai fericit decât unul singur. Sau poate vă veți schimba locul de muncă sau vă veți muta într-un alt apartament. Acest lucru ar putea însemna amânarea sau schimbarea unui obiectiv financiar.

Nu vă fie teamă să vă ajustați obiectivele pe parcursul anului. Sărbătoriți lunile în care v-ați atins obiectivele și nu fiți dezamăgit dacă o lună ați fost puțin prea entuziast în ceea ce privește cumpărăturile online. Ne străduim să progresăm, nu să atingem perfecțiunea.

Intră în investiții / Învață despre investiții

Când vine vorba de investiții, timpul înseamnă bani. De fapt, timpul pe care îl investiți pe piață este mai important decât momentul în care vă decideți să investiți. De ce? Acest lucru are de-a face cu efectul de dobândă pe dobândă .

Banii pe care îi investiți în contul dumneavoastră de investiții generează dobândă. Și acumulați dobândă pe această dobândă, dar și dobândă pe această dobândă. Și așa mai departe. Acest efect ar putea face ca sume mici să devină sume mari ani mai târziu! Asta înseamnă că, cu cât începi mai repede să investești, cu atât mai bine. O sumă mică poate crește în acest mod în decenii. Desigur, acest lucru depinde puțin de situația financiară și de tipul de investiție. Un consilier financiar vă poate spune mai multe despre acest lucru.

Cereți consiliere financiară

consultanta financiara

Cercetarea problemelor financiare și a literaturii de specialitate este cu siguranță un bun punct de plecare, dar pentru sfaturi financiare personale este totuși înțelept să apelați la un profesionist. Cu ajutorul Certified Financial Planner puteți, de exemplu, să vă stabiliți bugetul și să faceți un plan financiar.

De exemplu, ați putea obține consultanță financiară de la un consilier financiar de la FPA Nederland . Acest lucru este valabil și în cazul în care, în calitate de antreprenor, ați fost afectat de pandemia COVID-19.

Construiește-ți bugetul

construieste un buget

Stabilirea bugetului săptămânal sau lunar este o modalitate excelentă de a vă planifica finanțele și de a le ține sub control. Asigurați-vă că obiectivele dvs. financiare sunt realizabile și echilibrate. În plus, acordați-vă din când în când un moment de plăcere și răsfăț. Țineți minte: “chiar am nevoie de asta”? Totul ține de echilibrul financiar . Distracție plăcută la economisire!

Contactează-mă!

Sunt o mulțime de pași care pe mine m-au împins înainte și o mulțime de situații pe care nu am știut să le controlez la timp și uite așa am dat înapoi. 

Nu te intimida, sunt soluții și modalități prin care poți să dai înainte. Trebuie doar să vrei. Întrebarea este vrei?

Dacă răspunsul este da, și vrei să alfi cum să dai înainte în trimite-mi un mesaj și te ajut cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *