Skip to content

Cât este de greu să cumperi o casă în Olanda? Sfaturi pentru 2022

Locuiești în Olanda și te-ai săturat să stai cu alții colegi de camera? Te gândești la viitorul tău și următorul pas logic ar fi să cumperi o locuința? Poate pur și simplu nu vrei să mai plătești mii de euro către un landlord de care nu îți place? Dacă da, acest blog are mari șanse să te ajute. 

Am reușit să trec prin toate fazele de cumpărare a unei casă în Olanda și în sfârșit sunt proprietar. Un sentiment foarte plăcut. Mai ales când spui vecinilor tăi că nu stai în chirie 🙂 

Introducere

Salut, și bine ai venit pe acest blog. Numele meu este Dănuț și locuiesc în Olanda din 2017.
Că orice alt român, am plecat din România pentru a vedea altceva, alte posibilități alte direcții și de ce nu, alți bani. Dacă am făcut sau nu decizia corectă, doar timpul îmi va spune.

În Olanda am lucrat în diferite domenii, unele dintre ele nu au nici cea mai mică legătură cu ce am învățat eu în România. Acum lucrez full time – și full time înseamnă cam de Luni până Duminică. 

Îmi place productivitatea și de aceea motivul pentru care m-am mutat aici, în Olanda a fost imediat după ce am aflat că această țară- este al doilea cel mai mare producător de mâncare din lume, bineînțeles după SUA. Și-am zis cum e posibil așa ceva? O țară mai mică, mai mică de vreo 5 ori decât România are performanță asta. E bine… Hai să vedem!

Lucrez într-o companie de logistică, cu un program normal iar diminețile și weekendul  sunt ocupate cu un business propriu pe care-l găsiți aici pe blog dar și pe paginile de Facebook  @Danut Bontas Heath Factory și Danut Bontas Consulting

Daca vrei mai multe detalii despre ele trimite-mi un WhatsApp!

După aproape 4 ani de stat prin chirii m-am decis că e mai bine să fac o schimbare așa că am cumpărat un locusor al meu.

În acest articol vei înțelege care sunt avantajele și dezvantajele cumpărării unei locuințe și de ce ar trebui să faci și tu pasul asta dacă cu adevărat îți dorești asta.

De ce o casă în Olanda?

Olanda din punctul meu de vedere este scumpă. Extrem de scumpă. Mai ales când vine vorba de chirii. 

Am locuit în Amsterdam, în cartierul Rivierenbuurt foarte, foarte frumos de altfel dar extrem de scump. Un exemplu ar fi: parcarea costă 4,5 eur/h asta dacă găsești loc și ești în vizită. Permisul de parcare a fost undeva la 400 de eur/an, în cazul meu. (nu îți mai spun că am așteptat persimul de parcare ptr. reședința mai bine de 2 luni…).

O chirie acolo la o camera – e undeva la 700-900 de eur depinde unde este și ce facilități ai. (Că să ne înțelegem – o chirie într-o cameră – asta înseamnă defapt subcontractare; cineva deja a închiriat apartamentul ăla). 

Apartamentele sar de 2500 eur indiferent de metri pătrați. 

În Amsterdam, un studio – sau ce numim noi în România o garsonieră – e undeva la 1000 -1200 euro plus utilități, asta dacă o găsești, e așa o mare bătaie pe ele nici nu îți imaginezi.

Am stat eu așa și m-am gândit și a venit timpul când mi-am dat seama că bani dați vs. confortul oferit – e un schimb super stupid. Mai mult sunt extrem de mulți bani dați față de confortul primit. Dar până la urmă trăiești în Amsterdam, nu? 

Pur și simplu m-am gândit cum să fac să scap de acest cerc vicios. Bineînțeles mi-am făcut calculele, am tras liniii, am încojurat, am subliniat, am terminat pixul cu care scriam… ce să îți zic… vai vai. 

În medie – atunci când cumperi o locuința în Olanda, plătești de două sau de 3 ori mai puțîn pe luna decât dacă ai fi stat in chirie, indiferent de natură ei, pe un spațiu de 2-3 mai mare.

Hai să îți explic: 

Studioul de mai sus, care costă 1000-1200 de eur/luna, oriunde s-ar află pe o rază de 50km AMS, în orice direcție – va avea un maxim de 30 de mp2.  Sunt și excepții, sunt sigur – dar cam acolo se situează media.

Apartamentul de 1600- 2000 de eur pe luna (sau mai mult) le găsești la 60-70 mp2.

La ce trebuie să te gândești prima dată?

După ce mi-am dat seama că vreau să fac pasul asta și efectiv am intrat în jocul asta mi-am pus mâinile în cap. 

Până am reușit să iau locuința mea cred că am parcus mai mult de 4000 de km în Olanda doar să văd locuințe, țin minte într-o zi făcusem 769km plecasem de dimineață de la 7 și am ajuns seară târziu. Atunci am văzut 3 locuințe.

May be an image of odometer
769 km intr-o zi doar pentru o singura dorinta!

Primul pas: Cunoștințe (Knowledge)

Atâta timp cât tu singurel înțelegi cum funcționează acest sistem de cumpărare a unei case în Olanda ești mai sigur pe tine.

Îți recomand să vezi acest webinar de la Expat Housing Network – Am vrut inițial să colaborez cu ei, după care am găsit o altă ruta, în sfârșit. Îi amintesc în acest blog fiindcă – din punctul meu de vedere, conținutul webinarului, față de ceea ce găsești pe youtube – e cel mai potrivit pentru a înțelege mecanismul cap – coadă. 

Pasul 2. Documente

În funcție de tipul de muncă pe care-l presetezi dar și în funcție de angajator – vei avea un contract. Cele mai faine contracte sunt contractele de tip vast contract” . Fără să mă lungesc prea mult, e un contract permanent și direct cu angajatorul.

Forță de muncă din Olanda – un procent foarte mare se va regăși cu ajutorul agențiilor de muncă gen: ManpowerRandstadOTTO și multe, multe altelte. 

Aceste agenții dacă lucrezi prin ele – nu îți dau vast contract din prima, de multe ori poat treace mulți, mulți ani.

Idea e în felul următor: dacă lucrezi – cu vast contract, e mult mai ușor să obții un document necesar finanțării de la angajator. Dacă lucrezi prin agenții – un pic mai dificial dar nu imposibil. 

Fără să întru foarte mult în detalii, contractul de tip A – (cel de început cu orice agenție) – nu îți oferă mare lucru – poți aplică pentru o finanțare, însă sunt multe condiții.

Contractul de tip B – de la o agenție – oferă ore garantate – Băncii îi place treaba asta. Îi place siguranță. Dar e contract cu termin fix care e un minus.

Cu contractul de tip B – ai nevoie de documente de la angajator (agenția) și documente de la client (jobul propriu zis).

Pasul 3. Câți bani îți da banca? 

De la bancă la bancă e ușor diferit, dar media e așa: de 5 ori salariul brut. Exemplu: Câștig 40.000 eur/ an brut – 5×40.000 =200.000 eur. Deci, practic maximul de împrumut este de 200.000 de eur. 

Atenție – acesta este un calcul ptr. o singură persoană. Banca va lua salariul la comun dacă te decizi să cumperi o casă cu un partener. Bineînțeles, verifică pasul numărul 2 cu partenerul tău. 

Pasul 4 – Datorii

Urât subiect, dar trebuie discutat. Banca nu îți da nimic dacă ai datorii sau îți da ceva dar îți ei un garaj. Datoriile trebuiesc rezolvate, astfel încât să nu apari în baza de date BKR – Baza de date în care intri automat dacă ai un credit. 

Eu am avut ne-norocul de a nu stinge datoria de pe un telefon. Am făcut abonament și am cumpărat un telefon mobil. Datoria a fost văzută la BKR și sau scăzut 10.000 de eur din potențial. 

Pasul 5 – Procesul de căutare a unei case

May be an image of flower, nature and tree
Casa in sudul Olandei

99% din casele de vânzare sunt pe fundă. Sunt și alte website-uri dar nici măcar nu merită mentioanate. În schimb sunt agenții- în olandeză, makelaar – în română agent imobiliar, care au propriilor lor website-uri interne, la care te poți abona și poți primi newsletter mai repede, înainte să fie casă pusă pe fundă. 
De ce ai vrea lucrul asta? Pentru că ai competiție atunci când cumperi o casă în Olanda!


Din experiență mea pot enunță câteva reguli:

  1. Prețul de pe fundă este ce cele mai multe ori –  fals! – Sunt două modalități prin care agenții imobiliari atrag clienții – deobicei pun prețul cel mai mic, că să atragă cât mai mulți – iar la licitație pretul merge doar in sus – Iar a două varianta – mai puțin utilizată, prețul este pus foarte aproape de valoare de piață a imobilului; dar tot de la pretul ala in sus licitezi, de cele mai multe ori.   
  2. Olanda are un deficit de case la vânzare asta înseamnă că atunci când cumperi o casă în medie ai 1 casă la 20 de potențiali cumpărători.
  3. Nu găsești nimic interesant sau mai mare de 40mp2 sub 200.000 eur în jurul al 100km Amsterdam, orice direcție. 
  4. Banca oferă doar 100% din valoarea casei. Ce ai licitat tu peste, e posibil să plătești din buzunar propriu.
  5. Cumpărătorul plătește tot – TOT -adică… tot; notar, taxe, finanțare, etc – acești bani sunt între 10 și 15 mii de eur. 

Cu makelaar sau fara makelaar?

Makelaarul este practic un agent imobiliar – pe care il platesti ca sa te ajute sa iti cumperi o casa. Dar ce ajutor iti da mai exact?
Tii minte sumele care iti trebuie, le-am scris mai sus – din acei 10-15 mii de eur, in jur de 2500-3000 de eur este agentul imobiliar.

Agentul imobiliar are conexiuni, mai ales daca este in bransa de foarte mult timp. Te poate ajuta sa-ti dea o idee cat sa licitezi – dar si are un istoric pentru zona respectiva ceea ce e un real avantaj atunci cand te decizi sa faci o oferta. Mai mult ca sigur are o platforma prin care incarca casele noi pe funda, asta insemna ca e posibil sa-ti trimita si tie vestea mai repede.

Un dezavantaj, asa cum il vad eu, este ca acesti agenti imobiliari sunt pe zone. Zone foarte bine delimitate. Cei mai multi dintre ei vor sa fie platiti inainte un comision, iar alti pur si simplu la sfarsit cand ai luat casa cu ei.

Dar daca nu stii unde iti cumperi casa? Ce fac, platesc comision la toata lumea?

Asa ca m-am decis – si am cautat case, apartamente singurel, fara agent. Cu cine am vorbit imi spunea ca nu am nicio sansa fara makelaar si ca imi pierd timpul degeaba. Ei bine…nu a fost asa.

Vestea buna este ca daca vrei sa mai reduci din bani propri atunci cand iti ei o casa, in jur de 3000 de eur poti face asta – daca nu apelezi la makelaar si iti cumperi casa singurel, fara ajutor din partea lui.

Taxe & Plati

Persoanele peste 35 de ani mai platesc un 2% impozit din valoarea locuintei. Daca ai sub 35 nu ii mai platesti – un avantaj de la guvern pentru a ajuta tinerii; si uite asa ai mai scos cateva mii din calcul.

Cele mai important plati de mentionat –

makelaarul 2500-3000 de eur, pe care daca vrei poti sa-i dai skip;

fiancial adviser ( consultantul financiar ) – 3000 de eur

Evaluarea casei – taxatie report – pe baza acestui document banca îți da bani pentru cât face casă, nu cât licitezi tu – undeva la 500 de eur.

Povestea mea

Până la urmă m-am decis și am luat un apartament. Dar până să ajung la asta – am vizitat proabil peste 15-20 de case, la care am licitat sever și am pierdut liciatia. Am condus peste 4000 km doar că să le văd. Totul în 2 luni. 

De ce în două luni? Documentul care facilita finanțarea era valabil doar 2 luni în loc de 6 luni din cauza Covid 19. (ce o fi insemand și asta). În orice caz, observ că acest lucru este continuat și în 2022.

Determinarea și frustrarea că plăteam bani mulți pentru un confort mediocru

m-a împins dar mă și încurajat în direcția asta. Acum nu îmi pare rău.  

Sfaturi pentru 2022.

Sunt câteva lucruri care se vor schimbă în 2022, însă nu extrem de mult în procesul de cumpare a unei locuințe.

Probabil primul lucru care se schimbă sunt bani. Prețurile de plecare sunt enorme și cresc continuu fără semn de oprire.

Un studiu a arătat că în 2021 prețul caselor a crescut cu 18-25% în funcție de zona. ENORM de mult. Este un trend care asta face, cel puțîn în țară asta.

Scapă de datorii cât mai repede și adaugă cât mai multe surse de venit. 

Sunt sigur că te pot ajută și pe tine să înțelegi acest mecanism de cumpărare a unei case în Olanda, atât singur cât și cu un partener. Dacă și tu crezi acest lucru lasă-mi un whatsapp cu textul “casă”. 

1 thought on “Cât este de greu să cumperi o casă în Olanda? Sfaturi pentru 2022”

  1. Pingback: 5 ani de Olanda - Idei, sfaturi si pareri personale - Danut's Blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *