In Ajunul Craciunului anului 1914 s-a intamplat un lucru extraordinar. In timpul Primului Razboi Mondial, taberele din Frontul de Vest au trait ceva ce unii ar considera un miracol. Pe masura ce se lasa intunericul, focurile de arma si zgomotele puternice au incetat. Soldatii nemti au imbracat bradutii in luminite, iar colindele de Craciun au inceput sa rasune din ambele tabere – britanice si germane. Muzica putea fi auzita de departe, in timp ce soldatii imparteau bunataturi si se bucurau de celebrarea acestei sarbatori.
Cantece izbucnez in transee in Ajunul Craciunului
Pe la ora 22:00, Bairnsfather a observat un zgomot. “Am ascultat”, si-a amintit el. “Departe, peste camp, printr umbrele intunecate de dincolo, auzeam murmurul vocilor.” S-a intors catre un coleg soldat din transea lui si i-a spus: ” Auziti pe Boches [nemtii] ridicand racheta aia de acolo?”
“Da”, a venit raspunul. “Au fost la asta de ceva vreme!”
Nemtii colindau, fiindca era Ajunul Craciunului. In intuneric, unii dintre soldatii britanici au inceput sa cante inapoi. “Deodata”, si-a amintit Bairnsfhater, “am auzit un stricat confuz din partea cealalta. Ne-am oprit cu toti sa ascultam. Strigatul a venit din nou.” Vocea era a unui soltat inamic, vorbind in engleza cu un puternic accent germna. El spunea: “Vino aici.”
La lumina zilei, trupele nemtesti au fost vazute traversand „Tara Nimanui” pentru a se intalni cu cei din tabara adversa. Le-au urat „Craciun fericit” in limba lor si le-au oferit cadouri in semn de pace. Gestul nemtilor a luat putin prin surprindere trupele britanice, dar la scurt timp dupa aceea le-au intors gestul oferindu-le cadouri si dand mana in semn de pace. Unii povestitori spun ca a avut loc chiar si un meci de fotbal intre cele doua tabere.
Ceea ce semnifica aceasta zi este mult mai mult decat un armistitiu. Merge dincolo de convingerile religioase sau de celebrarea Craciunului ori Hanukah. Aceasta zi dovedeste ca, in ciuda diferentelor dintre noi, exista intotdeauna ceva care ne uneste si putem gasi o cale de a lasa deoparte conflictele, dar si de a ne aminti, chiar si pentru cateva momente, ce inseamna acel factor unificator pentru noi. Gandeste-te la cate vieti s-au schimbat in ultimele decenii in jurul lumii, pornind de la o planta mica si de la puterea muncii tale.
Se poate, totul se poate
Nu am fost in 1914, nu am cum sa confirm datele de mai sus sau cine stie poate am fost.
Toata lumea cunoaste ziua de Craciun. Dar pana la urma ce e spiritul Craciunului? Este despre a desface cadourile, este despre a petrece timp cu cei dragi sau poate este despre cantitati gigantice de mancare sau pur si simplu de a fi in spiritul sarbatorilor, asa in general. Sau poate toate deodata?
Cert este ca in viata noastra ne trebuiesc mai multe momente cum au avut baietii astia de mai sus la 1914.
In vremurile de azi este mai usor ca niciodata sa ajuti si sa oferi ajutor.
Ai crede ca in vanzari nu faci treba asta, dar sa stii ca asa este. Dar asta este o alta discutie, despre un alt blog. 🙂
Ai o sugetie pentru mine? Da-mi un whatsapp!