Skip to content

5 ani de Olanda – Idei, sfaturi si pareri personale

Salut si bine m-ai gasit!
Probabil ai gasit acest blog fiindca traiesti deja in Olanda sau vrei sa te muti aici. Indiferent cum ar fi vei afla cateva dintre parerile mele care m-au facut sa vin in Olanda dar si sa raman.

The Netherlands

Este o tara foarte frumoasa, activa, sportiva si prietenoasa in care se castiga banuti dar se si plateste enorm la stat in materie de taxe si impozite.
Nu tot este roz bon-bon, au si ei problemele lor insa este totusi o tara in care vezi ca te jumuleste de taxe insa bani respectiv sa vad in infrastructura, in educatie, in modul cum reactioneaza primaria cand ai nevoie de ajutor.

Centru Istoric – Tholen


Exemplu: Am avut nevoie de un document de la primarie. Am sunat, am cerut respectuos sa vorbesc in engleza, fiindca olandeaza mea nu e asa de stralucita, inca.
Dna de la primarie, se scuza ca nu vorbeste nici ea bine engleza (dar informatia e falsa) ma ajuta sa dau click-urile necesare pe website-ul primariei, platesc 7,5 eur pentru document si asta e tot. Inchidem conversatia. A doua zi, la 12:00 PM aveam deja documentul cerut in posta, in conditiile in care eu sunasem in urma cu mai putin de 24h de ori, cred ca era unde la un 3PM. Rapid, nu?


Cum se munceste aici?

Ei bine, daca nu stii limba engleza foarte bine, probabil nici olandeza, deobicei ajungi pe la depozite, sau cum le numesc ei DC’s (in olandeza, distributiecentrum), sau diverse tipuri de fabrici. Se lucreaza intens, se lucreaza de multe ori in schimburi, asa cum se zice popular cam trebuie sa dai din maini.

Toata Olanda, daca nu toata aproape toata lucreaza cu forta de munca cea mai mare – prin agentii de recrutare. Top 3 agentii cele mai serioase (din punctul meu de vedere) ar fi:


1) Randstad – O companie mare cu mii de locuri de munca in toata Olanda. Agentia are clienti mari, care deobicei au de munca cel putin 5 zile pe saptamana in mod constant. Aplicatia de telefon functioneaza bine, contul online functioneaza bine, agentii de la call center sunt bine informati website-ul lor web are informatiile corect structurate.
De asemenea, personal ce imi place pe website-ul lor e faptul ca au “salary checker” – poti sa faci cumva o estimare a salariului tau pe bransa pe care lucrezi sa iti dai seama daca poti lua mai mult sau esti platit foarte bine.

salary checker netherlands
Salary Cheker via Randstad website

In exemplu de mai sus – am adaugat jobul de “logistics employee” – cu un contract undeva la 38 de h pe saptamana. Rezultatele sunt 11,83 minim si 11,97 eur/h, si aici vorbim de brut, de luat in considerare faptul ca aceasta suma este daca te angajezi maine. Nu tine cont de vechime sau experienta.

Uite acelasi calcul dar cu un salariu pe luna

brut salary netherlands
Brut salary Netherlands – Logistic Employee

Inca o data, discutam de salariu brut, la un contact 38 de ore pe saptamana. Dar deobicei suma e mult mai mare. De ce? Pentru ca, o sa lucrezi intr-un depozit, sunt % procente ce se adauga la munca in schimuri, se adauga sporuri de noapte sau de weekend. Cateodata ramane productia in urma, multe depozite cer over time (ore suplimentare) sau chiar sambata sa lucrezi si atunci te poti dupa peste 2000 eur NET lejer.

2) Manpower – o alta agentie super buna, cu foarte multe alegeri in materie de clienti si joburi. Platforma este foarte buna, website-ul foarte bine optimizat. Persoanele care lucreaza la agentie sunt deobicei bine informatii si corecti. Salariul este relativ foarte bun.

3) Undutchables / unique.nl / adeco
3 agentii, diferite, insa fiecare cu avantajele sale.
Undutchables – functioneaza foarte bine pe joburi bine platite, in general nu sunt joburi ‘de jos’, insa combina foarte bine ceea ce stii cu skilurile tale si salariu dorit.
Unique – are de asemenea destul de multe joburi – si multe dintre ele in office, pe sales sau coustumer service. Sper exemplu am vazut, si am avut prieteni care stiau limba engleza foarte bine si italiana/spaniola si au gasit un job foarte bun cu ei.
Adeco – au foarte multe joburi in logistica pentru care doar engleza iti este necesara, dar si joburi in office.

Agentiile de mai sus nu ofera cazare, dar ofera alte tipuri de beneficii. Pana la urma toata lumea vrea sa o duca mai bine, dar trebuie sa incepi de undeva. Te-ar putea interesa sa stii ca sunt si agentii care ofera locuri de munca cu cazare, cum ar fi: Flex, o companie olandeza cu foarte mult focus pe munca in depozite cum ar fi Jumbo, Bleckmann, diverse fabrici de legume si fructe. etc. sau Otto – care are de asemena un portofoliu similar cu Flex, in diverse depozite, fabrici si centre mari de distributie cum este DSV


Contracte & Conditii de munca

Nu începeţi niciodată munca la locul de muncă fără să știţi care sunt condiţii dumneavoastră de lucru.
Condiţiile de muncă de baza
În Olanda toţi cei care lucrează au dreptul la aceleași condiţii de muncă de bază. Acestea sunt stabilite în diferite legi olandeze.
Condiţiile de bază sunt, de exemplu:
• Salariul minim legal.
• Zilele de concediu.
• Plata concediului.
• Plata a 70% din salariu în timpul concediului medical.
• Concediu de maternitate.

Condiţiile de muncă suplimentare
De cele mai multe ori angajatorul dvs. are un CAO (contract de muncă colectiv). Acolo este menţionat de obicei ceea ce s-a stabilit suplimentar. Unii angajatori au, câteodată, propriile lor condiţii de
muncă.
Condiţiile suplimentare includ, de exemplu:
• Un salariu mai mare decât salariul minim.
• Un bonus de sfârșit de an.
• Mai multe zile de vacanţă decât minimul legal.
• Mai mult de 70% din salariu în timpul concediului medical.
• Un contract de leasing.
Mai multe despre CAO.
De asemenea te-ar putea interesa si CAO pentru agentiile de recruitment – crede-ma e un pdf lung, dar foarte bun. Uite aici.
Privitor la contracte – cam toate agentiile la inceput iti dau un
Contract de tip A, pe scurt e un contract cu “zero ore” – care inseamna avem de treaba te tinem, nu avem nu tinem.

A+ (versiunea premium a contractului A) asa cum imi place mie sa spun, iti ofera ceva mai mule ore (28 -32h) pe saptamana si ceva mai multa siguranta a locului de munca. Legea s-a schimbat in 2022, astfel incat angajatorul te poate tine maxim 52 de saptamani (1 an) in contract de tip A, indiferent de versiune, dupa neaparat B.

Contact de tip B – contractul aceasta este ceva mai sigur, inseamna ca angajatorul are baza pe tine, ai ore in contract, e un contract pe perioada determinata si de obicei se prelungeste asa 3 luni, 6 luni si 1 an, insa nu e o regula. Regula de la stat e ca angajatorul te pote tine maxim 3 ani in B. Dupa care iti da faza C.

Contract de tip C – acest contract este pe perioada nedeterminata – angajatorul se bizuie pe tine, are nevoie de tine te vrea la locul de munca si deobicei implica un salariu mai mare. Se numeste Contract de tip C (sau faza C) daca il obtii cu agentia de forta de munca. Insa multe agentii dupa ce termini faza B nu prea se mai complica din diverse legalitati cu contractul de faza C si atunci de multe ori, clientul agentiei (compania pentru care lucrezi efectiv – Jumbo, Bleckmann, DSV si asa mai departe ) iti dau un contract direct cu compania – ai acela se numeste Vast Contract.Ce trebuie sa faci in primele luni dupa ce ai venit din Romania?

Hotărâţi cât timp veţi sta în Olanda
Staţi mai mult de patru luni de zile? Atunci înregistraţi-vă ca rezident (cetăţean) al Olandei. Acest lucru îl puteţi face la primărie în localitatea în care locuiţi.
Vreţi să staţi mai puţin de patru luni?
Atunci înregistraţi-vă ca rezident temporar (nerezident) al Olandei

Reţineţi: aţi întârziat cu înscrierea? S-ar putea să trebuiască să plătiţi o amendă. Aceasta poate sa ajunga până la € 325. Pentru mai multe informaţii sunaţi Rijksoverheid (guvernul):

1400 sau + 31-77-4656767

Înregistrarea ca rezident temporar (nerezident) în Olanda

Acest lucru se poate face la 19 birouri în municipiile Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Haga, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen,
Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland și Zwolle. Pentru aceasta aveţi nevoie doar de un act de identitate valabil.

Înregistrarea ca rezident (cetăţean) al Olandei
Acest lucru îl faceţi la primărie, în localitatea în care locuiţi. Acest lucru trebuie făcut în termen de 5 zile de la prima dvs. zi în Olanda. Înregistrarea este gratuită. Trebuie să meargă cu dvs. toţi membrii
de familie care locuiesc cu dvs.
Ce acte vă trebuie la primărie?
• Pentru fiecare membru al familiei dvs.: pașaportul valabil sau cartea de identitate valabilă.
• Contractul de închiriere al locuinţei sau contract de cumpărare a casei dvs. în Olanda.
• Documente importante din tara dvs. de origine. De exemplu, certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie.

În cazul în care locuiţi la cineva în casă?
Această persoană trebuie să declare în scris că dvs. locuiţi acolo în casă. Aduceţi şi o copie a dovezii lui /ei de identitate.

Veţi obţine un cod numeric personal CNP (BSN)
După înscrierea d-voastra ca locuitor sau rezident temporar, veţi primi BSN (codul numeric personal, CNP). Veţi avea nevoie de el, de exemplu, pentru:

 • munca
 • contul de munca
 • medicul de familie / spital
 • asigurarea medicala
 • plata de catre UVW ( in cazul in care sunteti bolnavi)
 • daca vreti sa aplicati pentru un imprumut la banca
 • scoala copiilor dvs.
 • beneficii social – culturale
 • plata taxele si returnarea taxelor
 • si multe multe altele
  Daca vrei mai multe informatii despre primi pasi in Olanda, ce trebuie sa faci cum sa faci, unde sa aplici si de ce iti recomand sa completezi formularul de mai jos si iti trimit un pdf foarte frumos, bine struturat care te va ajuta enorm in primi pasi catre munca, invatarea limbi olandeze, contracte, cazare, informatii despre primarie si locuri importante.

Poti lua legatura cu mine si pe pagina de business @Danut Bontas Consulting sau pe WhatsApp si te pot ajuta cu cosultanta contra cost in domeniu.

Ce imi place in Olanda, in imagini

Natura

Undeva din Zeeland

Marea, care este peste tot

Undeva in Zeeland

Autostrada

Undeva pe A4

Automatizarea / Infrastructura

Undeva pe A29 – Zuid Holland

Barci de politie

Undeva in Zeeland

Rotterdam

rotterdam view
Vedere de pe Euromast

Amsterdam

Undeva in Amsterdam
Amsterdam Centraal - Incredible view
Amsterdam Centraal

Casele

Undeva in Sudul Olandei

Apropo, daca te intereseaza cateva sfaturi depre cum sa cumperi o casa in Olanda, click aici.

Daca ti-a placut acest articol nu uita sa-i dai un share si crezi ca ajuta, da-i un share pe social media!
De asemena te invit pe danutbontas.com/shop

2 thoughts on “5 ani de Olanda – Idei, sfaturi si pareri personale”

 1. Pingback: Importanța intenționalității - Danut's Blogs

 2. Pingback: Ce înseamnă pentru dumneavoastră impozitul pentru o casă în Olanda? - Danut's Blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *