încredere? Încrederea în sine este doar un element dintr-o triadă de lucruri care alcătuiesc “încrederea” noastră generală. Iată ce puteți face pentru a o spori pe a dumneavoastră.
Încrederea în sine este un pic ca apa curentă din casa ta. Poate că nu cunoașteți fiecare detaliu despre cum funcționează sau de unde provine, dar este dureros de evident când nu este acolo. La fel ca atunci când ți se oprește apa, lipsa de încredere în sine are un impact negativ uriaș asupra sănătății și stilului tău de viață. Din fericire, există lucruri pe care le puteți face pentru a o consolida.
Ce este încrederea?
În conversația de zi cu zi, încrederea în sine este adesea confundată cu stima de sine și se suprapune cu termenul mai puțin cunoscut de “autoeficacitate”. Cu toate acestea, psihologia oferă fiecăruia dintre acești termeni o definiție specifică. Este util să facem distincția între cei trei:
- Autoeficacitatea: Acest termen, așa cum a fost definit de Albert Bandura, un psiholog canadian-american, se referă la încrederea în capacitatea dumneavoastră de a realiza anumite sarcini. Dacă credeți că sunteți capabil să gătiți cina sau să finalizați un proiect, acest lucru reflectă o autoeficacitate ridicată. Persoanele cu un nivel scăzut de autoeficacitate depun adesea mai puțin efort într-o sarcină dacă nu cred că vor reuși să o îndeplinească, ceea ce crește probabilitatea de eșec.
- Încrederea în sine: În schimb, conform Dr. Bandura, încrederea în sine este mai degrabă o viziune generală asupra probabilității de a realiza un obiectiv, în special pe baza experienței anterioare. Atunci când exersați la pian, vă crește încrederea în capacitatea dumneavoastră de a cânta la pian. Acest lucru se poate aplica, de asemenea, la cât de probabil credeți că aveți șanse să fiți acceptat într-un grup social. Dacă ați fost luat în derâdere pentru hobby-ul dvs. de împletit coșuri subacvatice, s-ar putea să fiți mai puțin încrezător în a-l împărtăși cu ceilalți data viitoare. Încrederea în sine și autoeficacitatea sunt ambele înrădăcinate în experiență, dar încrederea în sine reflectă o viziune mai largă despre tine însuți, mai degrabă decât încrederea ta în sarcini specifice.
- Stima de sine: Termenul cel mai des confundat cu încrederea în sine este poate cel mai puțin asemănător cu acesta. Stima de sine se referă la credința în valoarea ta generală. Afirmații generale precum “Sunt o persoană bună” intră în această categorie. Stima de sine este unul dintre nivelurile ierarhiei nevoilor lui Maslow, iar îmbunătățirile aduse încrederii în sine pot contribui la stima de sine mai largă.
Aceste concepte se suprapun, iar psihologii nu sunt de acord cu privire la limitele dintre ele. De exemplu, poți avea suficientă încredere în tine însuți pentru a crede că ești capabil să înveți să joci un joc nou, dar în același timp să nu ai autoeficacitatea necesară pentru a crede că vei fi bun atunci când începi.
De asemenea, poți avea zero încredere în capacitatea ta de a găti, crezând în același timp că ești o persoană bună și că meriți să fii iubit.
Încrederea ridicată
Încrederea în sine este convingerea ta în cât de bun ești la ceva, dar nu este o măsură a abilităților tale reale. Deci, de ce contează dacă ai încredere în tine însuți? Potrivit lui Charlie Houpert, autorul cărții “Charisma on Command” și fondatorul canalului YouTube cu același nume, cu 2,7 milioane de abonați, încrederea în sine nu te face doar să te simți mai bine, ci te ajută să îți asumi riscuri pentru a face îmbunătățiri tangibile în viața ta.
“Pe plan intern, adevărata încredere în sine va duce la mai multă pozitivitate, fericire și reziliență”, a spus dl Houpert. “În exterior, o încredere de sine ridicată va duce la asumarea mai multor riscuri, ceea ce se corelează direct cu obținerea mai multor recompense.”
Dacă crezi că poți obține postul visat dacă aplici, există o șansă, oricât de mică ar fi, să îl obții. Dacă nu credeți că îl puteți obține și nu aplicați, este garantat că nu îl veți obține. Încrederea în sine nu te face, ca prin magie, mai bun în ceea ce faci, dar te determină să îți asumi riscurile necesare pentru a-ți atinge obiectivele.
Cum îți poți îmbunătăți încrederea în tine însuți?
Dacă dezvoltarea încrederii în sine este o chestiune de schimbare a convingerilor tale despre tine însuți, va fi nevoie de ceva muncă. Poți să spui în fiecare zi în oglindă “Sunt suficient de bun, sunt suficient de deștept și, la naiba, oamenii mă plac” – și nu ar strica – dar există și instrumente mai practice și mai eficiente pe care le poți folosi.
Fii “hiper-onest” cu tine însuți – Dl Houpert sugerează să fii “hiper-onest” cu tine însuți ca o modalitate simplă, zilnică, de a-ți exercita încrederea.
“De exemplu, să spunem că cineva te întreabă ce faci pentru distracție sau ce faci pentru a-ți câștiga existența”, a spus el. “Dacă te trezești mușcându-ți limba sau ascunzând ceva, evaluează acest lucru. Acesta este un indiciu pentru a înceta să mai faci acel lucru sau, mai probabil, pentru a accepta acea parte din tine și a o însuși.”
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să împărtășești fiecare parte a personalității tale cu toți cei pe care îi întâlnești. Puteți împărtăși hobby-urile dvs. geeky cu prietenii dvs. geeky, dar rămâneți la subiecte de lucru la serviciu. Cu toate acestea, puteți găsi pe cineva cu care să vă împărtășiți. “Când încetezi să mai ascunzi părți din tine față de alte persoane, vei descoperi că te simți mai încrezător în ceea ce ești”, a spus dl Houpert.
Începeți să vă antrenați
Mulți oameni încep să facă exerciții fizice pentru a pierde în greutate sau pentru a-și dezvolta musculatura, dar exercițiile fizice pot fi, de asemenea, un impuls uriaș pentru încrederea în sine. Asociația Americană de Psihologie a observat că exercițiile fizice vă pot îmbunătăți starea de spirit și – împreună cu un tratament și o terapie regulată – ajută la combaterea depresiei și a anxietății.
De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea încrederii în sine dacă vă mențineți pentru o vreme. A face exerciții fizice în mod regulat necesită un angajament, iar menținerea acestui angajament este o realizare. Nu numai că respectarea unui nou obicei sănătos vă face să vă simțiți mai încrezător, dar puteți observa, de asemenea, îmbunătățiri fizice ale corpului și sănătății dumneavoastră pe termen lung.
Încercați lucruri care vă fac să vă simțiți inconfortabil
Ieșirea din zona de confort este, după cum vă puteți aștepta, inconfortabilă. Dl Houpert a spus că acesta este scopul.
“Încrederea înseamnă, în cele din urmă, să te simți confortabil într-o mare varietate de situații care i-ar face pe majoritatea oamenilor să se simtă inconfortabil”, a spus el. “Așa că, dacă vă extindeți zona de confort în fiecare zi, foarte repede veți avea o zonă de confort mare și veți putea să vă simțiți mai confortabil chiar și atunci când vă aflați în afara ei.”
Acest lucru poate implica schimbări mai descurajante, cum ar fi acceptarea unui nou loc de muncă sau confruntarea cu cineva pe care de obicei îl evitați.
Cu toate acestea, poate lua și forme mai mici, cum ar fi să începeți o conversație cu cineva nou, dacă în mod normal sunteți timid, sau să încercați o mâncare nouă. Potrivit domnului Houpert, este mai important să vă extindeți în mod regulat zona de confort decât să vă aruncați ocazional în adânc.
Încercați un nou look
Felul în care te îmbraci poate influența modul în care te percep ceilalți, dar poate afecta și modul în care te percepi pe tine însuți. Purtarea unor haine diferite vă poate determina să gândiți sau să vă comportați diferit. Acest efect nu se limitează doar la a te simți bine în pielea ta. Dr. Adam D. Galinsky, profesor la Columbia Business School, a descoperit că participanții la un studiu care purtau un halat alb au manifestat o atenție mai concentrată.
Cu alte cuvinte, atunci când oamenii se îmbrăcau ca un doctor, se comportau mai mult ca un doctor, sau cel puțin așa cum credeau ei că s-ar putea comporta un doctor. Dacă vrei să te simți mai încrezător, îmbracă-te așa cum ar face-o o versiune încrezătoare a ta.
Explorează colecția mea de tricouri! 🙂 Sunt sigur că cel puțin unul dintre ele îți va da încredere!
Reglați-vă postura
La fel ca și modul în care te îmbraci, postura pe care o adopți poate afecta modul în care te simți în legătură cu tine însuți.
Deși s-ar putea să ți se pară puțin stupid la început (amintește-ți acel sfat despre ieșirea din zona de confort), încercarea unor poziții puternice te poate ajuta să îți ajustezi starea de spirit. Cercetările de la Universitatea de Stat din Ohio sugerează că un lucru atât de simplu ca și faptul de a sta drept te poate face să te simți mai încrezător în ceea ce faci.
Evitați capcana aroganței
Pe măsură ce începeți să vă exprimați cu mai multă încredere, este normal să vă faceți griji că veți deveni arogant. Cu toate acestea, potrivit domnului Houpert, aroganța nu este încrederea în sine care o ia razna.
“Aroganța este mai degrabă rezultatul nesiguranței decât al unei mari încrederi în sine”, a spus el. “Încrederea este mulțumită de sine, în timp ce aroganța are nevoie de validare externă pentru a se simți bine. Așa că apar oameni care se laudă pentru a solicita recunoașterea celorlalți.
Cineva cu o adevărată încredere în sine este capabil să se afirme și să se apere, dar este puțin probabil să adopte un ton pe care ceilalți îl percep ca fiind arogant. În mod ciudat, cea mai bună apărare împotriva aroganței este dezvoltarea unei adevărate încrederi în sine.”
Dacă începi să te îndoiești de tine însuți, va trece ceva timp până când vei simți că îți aparții. Între timp, propria îndoială târâtoare poate încerca să vă spună că a te simți bine cu tine însuți sau a-ți menține poziția este de fapt aroganță. Recunoașterea faptului că acesta este un simptom al nesiguranței – și că a fi conștient de acest simptom este propria formă de inoculare împotriva lui – vă poate ajuta să treceți peste el.