Skip to content
amsterdam

Cel mai important număr pentru tine dacă locuiești în Olanda: BSN

Numărul de servicii sociale BSN (burgerservicenummer) (sau ceea ce se numea Sofi sau numărul social-fiscal) este prima problemă birocratică cu care trebuie să te confrunti în Olanda.

Ce este numărul BSN / Sofi?

BSN (burgerservicenummer) este numărul de serviciu al cetățeanului, un număr de înregistrare unic pentru toate persoanele care locuiesc în Țările de Jos.

BSN va facilita orice interacțiune cu autoritățile olandeze: începerea unui loc de muncă, deschiderea unui cont bancar, deducerea impozitelor și a contribuțiilor de asigurări sociale, utilizarea sistemului de sănătate, solicitarea de prestații, anunțarea unei schimbări de adresă etc. De asemenea, este utilizat pentru a combate frauda de identitate și numele scrise greșit.

Numărul Sofi (sofinummer) era denumirea anterioară a numărului de securitate socială, emis de Biroul de impozite olandez (Belastingdienst). Din noiembrie 2007, numerele Sofi au fost convertite automat în BSN pentru cei care aveau un număr Sofi, iar în ianuarie 2014, Belastingdienst a încetat să mai emită numere Sofi.

Rețineți că un BSN nu permite în mod automat expatriaților să lucreze în Țările de Jos. În funcție de țara lor de origine, este posibil ca aceștia să fie nevoiți să solicite un permis de muncă.

Când trebuie să mă înregistrez la o municipalitate olandeză?

imagini din olanda cu mori de vant

Aveți de gând să locuiți în Țările de Jos pentru mai mult de 4 luni? De exemplu, dacă vă întoarceți în Olanda din străinătate sau dacă veți locui pentru prima dată în Olanda. În acest caz, trebuie să vă înregistrați la municipalitatea olandeză în care veți locui. Detaliile dumneavoastră vor fi apoi incluse sau actualizate în baza de date a dosarelor personale (BRP).

În termen de 5 zile de la sosire

Imagini din olanda, zeeland

Sunteți obligat să vă înregistrați (personal) în termen de 5 zile de la sosirea dumneavoastră în Țările de Jos. Atunci când vă înregistrați, deseori trebuie să prezentați diverse documente, cum ar fi un certificat de naștere sau un certificat de căsătorie. Întrebați la primărie de ce documente aveți nevoie.

Faceți o programare – contactați cu mult timp înainte municipalitatea în care doriți să vă înregistrați. În cele mai multe cazuri, va trebui să faceți o programare.

Înregistrarea de bază a persoanelor (BRP)
Dacă vă înregistrați la o municipalitate olandeză, datele dvs. vor fi introduse în baza de date de evidență a persoanelor (BRP) . Veți fi apoi înregistrat ca rezident. Dacă ați fost deja înregistrat în BRP ca nerezident, datele dvs. vor fi actualizate.

Număr de serviciu pentru cetățeni (BSN)
După înregistrare, veți primi un număr de serviciu pentru cetățeni (BSN), dacă nu aveți deja unul. Aveți deja un număr de serviciu pentru cetățeni? Atunci acest număr este încă valabil. Aveți nevoie de un număr de cetățean de serviciu pentru a lua legătura cu guvernul olandez. De exemplu, pentru asistență medicală sau taxe. De asemenea, îl puteți folosi pentru a solicita un DigiD.


Cum să solicitați un număr BSN?

Veți primi numarul BSN atunci când vă veți înregistra la municipalitatea (gemeente) din zona în care veți locui. Orice persoană care locuiește în Țările de Jos, fie pentru o anumita perioada de timp, fie pentru o parte semnificativă a acesteia, trebuie să se înregistreze la municipalitatea din care face parte în termen de cinci zile de la sosire, dacă intenționează să rămână mai mult de patru luni.

În momentul înregistrării și, prin urmare, al primirii BSN, cetățenii UE vor trebui să prezinte o dovadă valabilă a identității (cum ar fi un pașaport, nu un permis de conducere) și adresa la care vor fi înregistrați, în timp ce pentru expatriații din afara UE trebuie prezentate și alte documente (cum ar fi permisul de ședere, contractul de muncă etc.).

Ce trebuie să faceți dacă v-ați pierdut BSN-ul?

Ți-ai pierdut numărul BSN? Nu vă faceți griji, vă puteți găsi numărul pe o serie de documente oficiale, cum ar fi:

  • Evaluările fiscale sau scrisorile de răspuns trimise de către Biroul Fiscal Olandez
  • Permisul de conducere olandez
  • Fluturas de salariu

În cazul în care în documentul dumneavoastră de identitate nu este menționat numărul BSN, mergeți pur și simplu la municipalitatea olandeză în care sunteți înregistrat și solicitați acolo numărul BSN.

Ai nevoie de mai mult ajutor? Da-mi un telefon!

1 thought on “Cel mai important număr pentru tine dacă locuiești în Olanda: BSN”

  1. Pingback: Ce înseamnă pentru dumneavoastră impozitul pentru o casă în Olanda? - Danut's Blogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *